22 Nisan 2010 Perşembe

Hünkar Beğendi

 Tarif 2 kişiliktir, Eşimin ve kayınvalidemin en çok beğendiği yemeklerimden biridir. Ben biraz etin sosunda farklı malzemeler kullandığım için lezzetine doyum olmadığı aşikar.( Ne de beğenirim kendi yaptığım yemekleri )
Malzemeler ;

Beğendi için;
1 Adet Bostan Patlıcan
un
süt
tereyağ
karabiber ve tuz

Et için;
300 gr dana kuşbaşı
1 büyük domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1  kurusoğan
3-4  diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tane karabiber
tuz

Yapılışı

patlıcanımızı közleyip ayıklayıp üzerine kararmaması için biraz süt döküp kenara alıyoruz.
Bu aradaönce etlerimizi kaynatıyoruz ve onlar pişerken bir kenarda biraz sıvıyağ da küp küp doğradığımız domates ve salçaları kavuruyoruz, üzerine sarımsağı ekliyoruz ve uzunlamasına kestiğimiz soğanlarıda atıp soğanlar ölene dek kavuruyoruz buradaki püf nokta soğanların yok olmasını istemiyorum damağa gelmeli ( tabiki bu isteğe bağlı).karabiber, tuz ve etlerimize ilave edip etlerin üzerine geçmeyecek kadar su ekleyip biraz kaynaşmasını sağlıyoruz,
Bu esnada Beğendiği yi yapmak için kolları sıvıyoruz ve benim göz kararı yaptığım ve ölçüyle hiç tutturamadığım beşemal sosda sıra :)
1,5 yemek kaşığı tereyağ ve 3 yemek kaşığı unu bir tavaya alıp kafif kavuruyoruz ve üzerine süt ilave ediyoruz ve sürekli karıştırıyoruz, eğer pütürler kalıyorsa sorun değil, hemen blender ı alıp pürüzsüzleştirebiliyoruz.kıvam ne çok akıcı ne de çok koyu olacak. kaynamaya başladığı ve kıvamı aldığı anda közleyip ince kıydığımız patlıcanlarıda içine atıp birazcık daha pişiriyoruz ve bir tabağa alıp üzerine etlerimizi ekliyoruz.