30 Kasım 2011 Çarşamba

Besleyici bir Çorba ve Rengarenk Kekler


Kışın en sevdiğim yemeklerden biri doyurucu çorbalardır.Bu çorbada hem çocuklar için besleyici hemde doyurucu bir çorba...

3 çorba kaşığı unu derin bir tencerede kavuruyoruz, üzerine tavuk suyumuzu ekliyoruz topaklanmaması gerek, topaklanırsada sorun yok, blender diye harika bir icat var:) içerisine çeyrek çay bardağı pirinç, yarım çay bardağı kırmızı mercimek, bir tutamda bulgur ekledim ben. Kaynadıktan sonra üzerine nane yakıp servise hazır hale getirebilirsiniz.



Bugün mutfakta biraz oğlumla zaman geçirdik, sonuç harika...
Onunla mutfakta birşeyler hazırlamak hem onu mutlu ediyor, hemde beni. Egehan mutfak konusunda çok yetenekli olacak gibi. Her ne kadar babası bu duruma kızıyor olsada :)



Kek tarifim aslında benim herz aman uyguladığım lezzetinin, içine ne katılırsa katılsın bozulmadığı tarif.
Yeşil renk ıspanaktan, sarı renk ise zerdaçal'dan dolayı oluşuyor. Bir çoğumuz ıspanaklı keki yaptığına eminim ama biz bu iki birbirne çok yakışan rengi birarada kullandık.





Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartmatozu
200 gr kadar ıspanak ( öldürülmüş 1 su bardağına yakın)
3 çay kaşığı zerdaçal 
damla çikolata
kuru üzüm

Yumurta ve tozşekeri, yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz, bu işlemi cam bir kasede yaparsak köpürme daha çok olacaktır, süt,sıvıyağ, un,vanilya ve kabartmatozunu ekledikten sonra tekrar karıştırıyoruz. ve karışımın yarısını başka bir kaba alıyoruz. Bir karışımımıza zerdaçalı ekliyoruz, diğer karışıma iyicene yıkayıp bir tavada sadece 1-2 dakika öldürdüğümüz ve blenderdan geçirdiğimiz ıspanakları ekliyoruz. Bir karışımımız sarı, diğeri yeşil oluyor. Muffin kaplarına biraz ıspanaklı harçtan döküyoruz, üzerine biraz zerdaçallı sonra isterseniz yine biraz ıspanaklı harçtan. Bunu tam tersi olarakta yapabilirsiniz tabi, seçenek size kalmış.180 derece pişiriyoruz. Saat vermiyorum çünkü fırına göre değişebiliyor.



29 Kasım 2011 Salı

Bayram Baklavası ve Turşularım

Bayramda kayınvalidemin yaptığı harika baklava....



İlk kez turşu kurdum ve gayet başarılı oldu...
Tadına bakmadan sizinle paylaşmak istemedim, turşulukları şişelerinize yada kavanozlarınıza  doldurduktan sonra her 1 litre su için 5 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke ile karıştırıp turşulukların üzerine ekliyoruz. İki hafta sonra turşularımız hazır.


10 Kasım 2011 Perşembe


Sarımsaklı ekmek

Bayılıyorum sarımsağa, kullanmadığım yemek yok gibi...
Hele ki ekmekte... Özellikle ben akşam yemekleri için tercih ediyorum. İster kalmış ekmek üzerine vereceğim tarifi sürüp fırınlayabilirsiniz; isterseniz sebzeli pide tarifinde vermiş olduğum hamuru elinizle ince çay tabağı kadar yuvarlaklar yapıp üzerine sarımsaklı sosu sürüp fırınlayabilir, üzeri kızarana kadar pişirip afiyetle yiyebilirsiniz. Fotoğrafını çekemedim, aslında daha sonra tarifi yayınlamayı düşünüyordum ama sevgili yeşim için önceden yayınlıyorum.

Ekmek üzeri için sarımsaklı sos

10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Ufak bir yumurtanın sarısı

Bu karışımı blender da karıştırıp, ister dilimlenmiş ekmekler üzerine, ister kendi ekmek hamurunuz üzerine sürerek fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun...



3 Kasım 2011 Perşembe

Beypazarı Gezisi

Geçtiğimiz haftalarda Ankara daydık. Eşimin kızkardeşini ziyarete gitmiştik
 ve onlarla beraber bir günümüzü Beypazarın da geçirdik. Çok güzel mesire yerleri ,ev yemekleri yapan bahçeli restaurantları vardır. Bizde bu restaurantların birinde bu eşsiz lezzetlerin tadına baktık.
Sonra çarşısında başladık gezinmeye, inanamayacağınız kadar harika baharatlar, çaylar, meyve ve sebze kuruları varki... Hatta herşeyin kurusu var diyebilirim.
Eğer Beypazarı kurusu almak isterseniz, mutlaka Yöremiz markasını tercih edin derim, çarşıda ise 
tüm sebze kurularını bulabilirsiniz. Çorbalara katabileceğiniz lahana kurusundan brokoli kurusuna kadar herşeyi bulabilirsiniz. Birde Karaçalı çayı çok meşhurdur. Kolesterol, gastrit, egzama gibi sıkıntılar yaşayanlara çok faydalı bir çaydır haberiniz ola!!!



                                              Harika bambaşka bir Tarhana Çorbası



İncecik Yapraklarıyla Sarması


Sebzeli güveci


Çarşısındaki birbirinden harika eriştelerileri...



Sebzeli Pide



Hafif mi hafif harika bir pide! Tek yapmanız gereken sıcak yemek!!!

Hamuru için;

4 su bardağı un
1 paket ınstant maya
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 buçuk su bardağı süt

İçi için,

2 orta boy domates
2 yeşil biber
2 su bardağı kadar küp küp kesilmiş taze kaşar

Hamurumuzu mayalıyoruz, sonra küçük bezeler yapıp uzunlamasına unlayarak açıyoruz, içerisine daha önceden karıştırdığımız iç malzemeden serpiyoruz. İki uçdan kapatıp üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede fırınlıyoruz. Üzerleri ve altları kızardığında pideniz yemeğe hazırdır.

Afiyet olsun....