22 Eylül 2010 Çarşamba

Yumuşacık Poğaçalar


Aynı pastane poğaçaları gibi yumuşacık, ağızda harika bir tat bırakan poğaçalar bunlar.Ankara' da yaşayan görümcem Elif in pazar sabahlarında eksik etmediği harika tarifi...


Malzemeler,

1 bardak su
1 bardak sıvıyağ
1 bardak süt
4 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı mahlep
2 paket yaş maya
aldığı kadar un



Yapılışı
Önce sıvı malzemeleri karıştırın, yalnız burdaki püf nokta sıvıyağın yarısını koyacaksınız, diğer yarısını ise un dahil tüm malzemeler karıştıktan hamur elde ettikten sonra ekleyeceksiniz.Sanki hamur yağı hiç almayacak gibi gelecek size ama yoğurmaya devam ettikçe yağın bittiğini göreceksiniz.Hamuru çok katı yapmayın kulak memesinden biraz daha yumuşak olabilir.
Mayalama aşamasını eğer zamanınız var ise iki aşama olarak yapabilirsiniz.Önce hamuru yoğurduktan sonra mayalandırıp,daha sonrada tepside mayalandırılabilirsiniz.2 tane maya kullandığımız için çok çabuk mayalanma işlemi olduğunu göreceksiniz.Üzerlerini yumurta sarısı sürüp, ister susam ister çörek otu ile süsleyebilirsiniz.

18 Eylül 2010 Cumartesi

Baklava dediğin böyle olur...

Bayram yemeğini ve detayları veremedim sizlere, ama bayram baklavasının fotoğrafını çekmeyi atlamadım...
Bizde biraz farklıdır bayram kahvaltıları, daha doğrusu eşimin ailesinde,bu durumdan şikayetçimisin derseniz? Tabi ki hayır çünkü; gelenekler ,görenekler önemli kılar bayram günlerini,kalabalık sofralar mutlu eder insanları.
Kayınvalidem 2 gün önce başlar hazırlıklara Nohut ekmeğinin mayasını tutar, çok nazlıdır maya başında bekletir geceleri, sonra una karışır yine bekler mayalansın...Arefe akşamı sofrada yerini alır.Baklavalar pişirilir, rengine ve kabarıklığına göre puan verilir.
Ve bayram sabahı namazdan sonra yemek yenir.Evet yanlış duymadınız yemek...
Tavuklu terbiyeli şehriye çorbası
yahni
tavuk büryan
nohutlu ekmek
sonra ortaya tepsiyle baklava gelir, herkes istediği kadar yer.Daha bitmedi son olarakda sütlaç.
Tabi biz gençler artık sütlaca yer kalmadığını söyleyip pes ediyoruz,ama eski toprak kayınpederim sonuna kadar devam eder :)
Bu bir gelenek, kaybolmaması ve yaşatmamız gereken bir gelenek...

16 Eylül 2010 Perşembe

Şahane bir tatlı

Ramazanda görümcemin yaptığı ve bizim bayıldığımız harika, hafif ve bir okadar da basit bir tatlı...
Görüntü çok başarılı değil, cep telefonu ile çekmiştim en kısa zamanda yeni bir resim ekleyeceğim.

Malzemeler

3 paket petibör biskuvi
4 paket kremşanti
süt
1 paket bitter çikolata sos
1 paket normal çikolata sos

Yapılışı

4 paket krem şanti tarifine göre yapılır ve uzun bir borcamda küçük küçük kırılan biskuvilerin üzerine dökülür iyicene karıştırılır ve üzerine 2 paketi karıştırıp yaptığımız çikolatalı sos soğuduktan sonra ilave edilir.Buzdolabında 4-5 saat soğutulup servis edilir.

Düdüklüde Tavuk Tandır



Ramazan' da internette gördüğüm bir tarifti(defnenin yaprağında), Derya Baykal ın programında yapılmış, ve çok lezzetli olduğu söyleniyordu, hemen denedim...Sonuç gerçekten harika...

Tavuğu güzelce yıkıyoruz ve kuruluyoruz, yarım limon 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kaşığı şeker, 1 bardak su ile karıştırılıp geniş bir kabın içinde  tavuğa iyicene yediriyoruz.1 saat bu sosun içinde tutarsanız sonuç çok daha iyi olacaktır.Tavuğu alıp düdüklü tencerenin içerisin sırtı altta kalacak şekilde yerleştirilip belini kırıyoruz ve ocağın en küçük gözünde en kısık şekilde 80 dakika pişiriyoruz.Ve dikkatlice bir borcama alıp fırında üzeri kızarana kadar bırakıyoruz. Afiyet olsun...