25 Aralık 2010 Cumartesi

Baklava yufkasından Kıymalı Börek


Baklava yufkasından farklı şekillerde de yararlanabiliyorsunuz.Aslında internette dolaşırken bir interaktif dergide rastladım farklı tariflere...Elmalı turta, peynirli börek, kıymalı börek,ıspanaklı rulo ve bir sürü tatlı çeşiti ama en favorisi kıymalı börek oldu.Geçen gün kuzu eti ve garnitürlü bir karışımla denedim oda güzeldi ama en güzeli kıymalı, bilmiyorum ben belki sürekli bu kıymalı harcı kullandığım için bana çok güzel geliyor.Kuş üzümü ise benim hayatımın vazgeçilmezlerinden...

Yapılışına gelince paketini açtığınız yufkadan bir kat tezgahın üzerine alıp, su ve sıvıyağ ile bir karışım hazırlıyorsunuz bu karışımı sürüp bir yufka daha ve yine aynı işlemi tekrarlayıp yufka sayısını 3 yada 4 adet ile sınırlıyorsunuz.Ben 3 adet ile yapıyorum.en üst kata sıvı karışımdan sürmüyorsunuz ve soğan, kıyma, kuşüzümü ve karabiber ile tatlandırdığınız iç harçtan bezelye büyüklüğünü geçmeyecek şekilde serpiştirip rulo yapıyorsunuz.Ne çok sıkı olmalı rulo nede gevşek.Dört parçaya kestikten sonra fırın tepsisine alıyorsunuz üzerlerini yumurtalayıp fırınlıyorsunuz.
Çıtır çıtır bir lezzet sizi bekliyor.
Afiyet olsun...

24 Aralık 2010 Cuma

Aşure


Aşure kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet değil mi?
Ben hep gözümde büyütmüşümdür aşure yapımı nı. O kadar zor gelirdi ki tutar mı tutmaz mı? İnanamıyorum kendime bu kadar kolay bir tatlıdan korktuğuma.Aklıma nişasta, pirinçunu vesaire bir sürü şey gelip durdu, sonra söyle bir araştırma yaptım.Aslında bunların hiç birini kullanmama gerek yokmuş.
Bana çok basit gelen ve herkesin bayıla bayıla yediği tarifi hemen geçiyorum sizlere.
Ben bir çok malzemeyi geceden hazırladım ve sabah hemen pişirmeye başladığımda öğlen mis gibi kokular evi sarmıştı bile...

1 kilo aşurelik buğday,1 su bardağı nohut,yarım su bardağı kurufasülye yi geceden ıslattım ve sabah hepsini bir anda farklı tencerelerde haşladım.Buğday için büyük bir tencere kullandım her pişen malzemeyi önce nohut sonra kurufasülyeyi ekledim, ardından 1 buçuk kilo kadar şeker ekleyip diğer malzemelere geçtim.sırasıyla yarım su bardağı mısır, 2 portakalım ince ince kıyılmış kabukları, 250 gr kayısı,250 gr incir, 100 gr dut, 10 adet karanfilin suyunu kaynatıp ekledim.Aynı şekilde incir ve dut uda önce bir taşım kaynatıp kara suyunu süzüp ekledim aşure me ki kararmasın.150 gr kadar sarı üzüm önceden ıslatılmış, biraz kuş üzümü yine önceden ıslatılmış, isterseniz küçük küçük kesilmiş bir elma.Arada aşurenin kalınlığına göre kaynar su ekleyebilirsiniz.Tadını kontrol ederek şekerini ilave edip yada daha az kullanabilirsinizçTüm malzemelerin birbirine karıştığını ve piştiğini hissettiğiniz anda kaselere boşaltabilirsiniz.Üzerlerine istediğiniz şekilde malzeme ile süsleyebilirsiniz.

20 Aralık 2010 Pazartesi

Dereotlu Poğaça


150 gr tereyağ
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım çay bardağı yoğurt
1 yumurta akı
1 paket kabartma tozu
1.5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
1 su bardağı ince kıyılmış dereotu

Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra elinizi hamurdan sıyıracak kıvamda bir hamur elde edip en son dereotunuda ekleyip yoğurduktan sonra 170 derecede 30 dakika fırınlıyoruz.yumurtanın akını içine kullanıp sarısınıda biraz sıvıyağ ile karıştırıp üzerlerine sürmeyi atlamayın...
Çok aradığım bu tarifi günlükyemektarifleri sitesinde bulduğuma çok sevindim...

18 Aralık 2010 Cumartesi

Elmalı Turta


1 paket margarin, 4 yemek kaşığı şeker, 1 paket kabartma tozu ve 1 yumurta ile alabildiği kadar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz.hamurun yarısını buzdolabına kaldırıyorsunuz.Bu arada 3 elma, 4 yemek kaşığı şeker ve tarçını rendeleyip karıştırıyorsunuz.Dışarıda bekleyen turta hamurunu yuvarlak bir borcam veya pasta kabına yayıyorsunuz üzerine elinizle suyunu süzdüğünüz elma rendesinide yayıyorsunuz ve dolabta beklettiğiniz hamuru elmaların üzerine rendeliyorsunuz.180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorsunuz.Fırından çıkarınca biraz soğumasını bekleyip üzerine bol pudra şekeri ekliyorsunuz.Emin olun pişman olmayacaksınız....


11 Aralık 2010 Cumartesi

sindirella

Tam Mevsimi Kabak!!!



Kabak tatlısı hepimizin çok sevdiği bir taddır, ama yaz tatilimizde Ali ustanın hazırladığı sindirella bizi kendine hayran etti...
Pazarcı olan dayımın bana verdiği kocaman kabakla yaptığım tatlı nasılda çabucak bitti bende anlamadım.Ama size şunu söylemeliyim bu yazıyı okuduktan sonra koşup hemen deneyin diyorum...

Kabakları kesip yıkadıktan sonra üzerlerine şeker ilave edip yumuşayana kadar pişiriyorum şimdi bana diyeceksiniz ne kadar şeker!!! İnanın göz kararı ama her küçük parça için 2 yemek kaşığı gibi düşünün eğer şekerli seviyorsanız.Kabaklar pişince derin bir kaba alıp soğumasını bekliyorsunuz ve üzerine vanilya ekleyip çatal yardımı ile eziyorsunuz.Soğuma sırasında milföylerden bardak yardımı ile yuvarlak parçalar elde ediyorsunuz yağlı kağıda yerleştirip üzerine tozşeker serpip fırına veriyorsunuz, üzerinin yanıp karamelize olmasına izin vermeden pişiriyorsunuz.Milföylerde soğuduktan sonra elinizin yardımı ile silindir şeklinde tabağa kabağı koyuyor ve üzerine 1 tane milföy ile şapka yapıyorsunuz.En son en üste ise krem şanti ile süslüyoruz, bir parça nane ile de renklendiriyoruz.

Afiyet olsun!

Çocuklar için kahvaltı önerileri...

Egehan bir yediğini birdaha yemeği pek sevmeyen bir çocuk ve sabahları farklı şeylerden hoşlanıyor...
Bir sabah krep ı adam yapıyoruz, bir sabah omleti, bazen sucuklu kaşarlı tost, bazen börek yiyoruz bazense yumurta sarısına ekmek batırıyoruz. Aslında öyle çok yaptığımız farklı adamlar var ki ben sadece birini fotoğraflamışım...

Bayılacağınız bir Kek Tarifi

Biz oğlum ile beraber hazırladık bu kekleri, bazılarının üzerine şekerlemeler ekledi Egehan...Aslında bu tarif ile ilgili başka planlarım var ama yapınca sizlerle paylaşıcam.İster kare bir borcamda yapabilir isterseniz bizim gibi muffin kaplarını tercih edebilirsiniz.Ama eğer borcamda yapmayı düşünüyorsanız altına yağlı kağıt koymalısınız.Yumuşak bir kek olduğu için borcamdan ayrılması zor olabilir.Tarifi ilk Hünerli Bayanlar sitesinde gördüm ve hemen için denedim.


Malzemeler
4 adet Yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kakaolu puding
1 paket kabartma tozu

Genelde kek yapımı hep aynıdır, yumurta ve şekeri mayonez kıvamına gelene kadar çırpıp, diğer sıvıları ekleyip üzerine un,puding ve kabartma tozunu ayrı bir kapta iyice karıştırdıktan sonra ekliyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.
Pişme esnasında sürekli fırının kapağını açmak keki söndürür ve küçük kek kalıpları ile pişirecekseniz pişme süresi kısalacaktır.Tarifi farklı puding çeşitleri ilede deneyebilirsiniz ama bitter çikolatalısı bir harika demeden edemicem.

Afiyet olsun.

Brokoli Çorbası


Herkesin damak zevkine hitap etmeyen brokoli bizim evde baştacı...Sabahları kahvaltıda çiğ olarak limon ve zeytinyağla, akşamları bazen hafif haşlanmış yoğurt yada bol sarımsaklı limonlu yada çorba!!!

Aslında vericeğim tarifi mantar çorbası yaparkende kullanıyorum, önce orta boy bir brokoliyi haşlıyorum, içerisine bir tane tavuk bulyon ekleyip, 2 yemek kaşığı un, 1 bardak süt ilave edip blender dan geçiriyorum.Çorbanız hazır.Yalnız burda dikkat etmeniz gereken şey sütü ilave ederken haşladığınız brokolilin biraz ılınmasını bekleyin yoksa pütürlü bir çorba ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
AFİYET OLSUN.

Ayva Tatlısı


Çok basit ve lezzetine kimsenin hayır diyemeyeceği ayva tatlısının yapımıda bir o kadar kolay, ayvaları soyup ikiye böldükten sonra tencereye dizip her birinin üzerine 2 yemek kaşığı şeker ve 1 çay bardağı su ile 5-6 tane karanfil ekleyip kısık ateşte ayvalar pembeleşene kadar pişiriyoruz ve üzerine ister kremşanti ister kaymak ile servis ediyoruz.Ben 4 adet ayva kullandım. 

Beklediğiniz yeni Tarifler...Ispanak Salatası

Biliyorum uzun bir zaman geçti, sizler hergün yeni bir tarif var mı diye tıkladınız bloğumu ama yazamadım.
Egehanın rahatsızlığı, alışverişi, düdütleri derken kendime bile zaman ayıramaz oldum bu sıralar.Fırsat buldukça denediğim, sürekli yaptığım tarifleri sizlerle paylaşmak üzere fotoğrafladım ama uzunca bir süredir fotoğraf makinesinde beni bekliyorlardı bilgisayara aktarmam için. En sonunda fırsat buldum ve tariflerin hepsini yazmadan oğluşum uyanmaz umarım.

Son zamanlarda bayıldığım soframızdan eksik etmediğim salatamı önce sizlerle paylaşmak istiyorum.Yazın bol bol domates salataları yedik, artık mağlum mevsim kış ve hormunlu domatesleri eve sokmuyoruz.Bu sıralar pek kıvırcıkta damak zevkime hitap etmiyor.Daha çok roka, tere ve ıspanak baştacı.
Salata da kimse tadını alamıyor ve bir güzel silip süpürüyor.
Roka, ıspanak, tere, kırmızı soğan, salatalık üzerine biraz nar!!! Nar çok hoş bir tat veriyor onuda belirtmeliyim.