13 Mart 2012 Salı

Karalahana Dolması

Benim karalahana dolmam bir başka oluyor :)
Kokusundan rahatsız olanlar tam size göre, çünkü yiyenler bu ne dolması diye soruyorlar!
Üzerine yaptığım sos değişik bir lezzet katıyor diyebilirim. Etli, kıymalı olan tüm dolmalarda bu sosu kullanabilirsiniz.

1 bağ lahana için
Dolma içi;
1 kuru soğan
1 buçuk bardaktan biraz az pirinç
100 gr kıyma yada bir avuç kadar kullanabilirsiniz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
bir tencerede bol su kaynatalım ve içerisine biraz elma sirkesi koyalım, su kaynadığında ocağı kısıp, içerisine saplarını kopardığımız lahanaları atıp 4 dakika sonra lahanaları çıkarıp soğuk suyun altına tutup hemen çekelim. Lahanalarımızı kenara bırakıp sularının süzülmesini beklerken, biz dolmamızın içini hazırlayalım. Tüm malzemeleri iyicene karıştıralım.Dolmalarımızı sarıp, tencerenin en altına lahana saplarını üzerlerinede dolmalarımızı dizelim. Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte su bitene kadar pişirelim, su bitince eğer dolmalar pişmemiş ise biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz.
Dolmalar sıcakken, bir tava içerisinde 3 adet incecik doğranmış sarımsağı, çeyrek çay bardağı sıvıyağ ve küçük bir limonun suyu ile 1 tatlı kaşığı naneyi koyup kızdırıyoruz. Dolmaların üzerine gezdirip, soğuyana kadar tencerenin kapağını açmıyoruz.
afiyet olsun...