10 Mart 2012 Cumartesi

Ispanağı Taçlandırdık!

Ispanağı Taçlandırdık...

Ispanak yemeği pek sevilmez, yada çok özel bir yemek değildir kimi göre...
Ama bu tarif ile ıspanak bambaşka bir lezzet kazanmış durumda. Eşimin teyzesi sen değişik lezzetleri sever denersin dur sana bir tarif vereceğim dedi, bende iki gün sonra bir heves denemeye karar verdim. Yemeği hazırladım tam fırın aşamasına geldi, fırına koyduktan tam 5 dakika sonra elektrik kesildi. Uzun sürede elektiriğin gelmeyeceğini öğrenince yemeğe karar verdik :) Resimler fener ışığında sizler için çekildi. Ne kadar çok seviyorum güzel yemekleri sizlerle paylaşmayı görün. :)



Malzemeler

Yarım kilo ıspanak
1 Havuç
1 Kuru soğan
50 gr kıyma
Sıvıyağ
Tuz
Toz kırmızı biber

Beşamel Sos

2 Yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
aldığı kadar süt
tuz

Beşamel sos yapımı ;
Kimimiz için çok zordur beşamel sosu yapmak, ama hiç endişe etmeyin çünkü çok basittir mantığı...
Hiçbir zaman ölçü ile yapamam beşamel sosu çünkü ölçü hep değişir, sizin dikkat etmeniz gereken bol yağın içerisinde, ama aşırı değil!! unlar dans edecek kokusu çıkmaya başladığı anda yavaş yavaş üzerine hızlıca karıştırarak süt eklenmeye başlanır, artık çırpıcıya yapışır hale gelince karışım sosumuz olmuş demektir, topaklanırsa endişe etmeyin, hemen blenderdan geçirip süt ekleyip pişirmeye devam edin.

Tarif
Aslında bilinen tariflerin bir araya gelmesi, çok basit bir tarif  ama inanın lezzet olarak ve görüntü olarak ıspanak pek onurlandırılıyor diyebiliriz.

Bir tava yada tencerede önce yemeklik doğradığımız soğan kavruluyor,kıyma, tozbiber,eklenip kavurma işlemi devam ediyor, rendelenen havuç ve ıspanak ve tuzunu eklenip üzerine çok az su konup biraz ölmeleri sağlanıyor.Fırın bu arada 200 derecede açılıp ısıtılacak.küçük bir borcam yada fırın kabına koyduğumuz ıspanak yemeğinin üzerine beşamel sosu yayıp , üzerine ince kesilmiş taze kaşarlarıda bırakıp, üzeri güzelce kızarana kadar fırınlıyoruz. Sonra kesip isteginiz doğrultusunda bir et yemeği yada tavuk yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. İsterseniz bizim gibi başlı başına bir yemek gibide yiyebilirsiniz. Buradaki önemli bir nokta ıspanağının çok sulu olmaması ki, beşamel sosun üzerine çıkmasın.