8 Şubat 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması



Adet vermek biraz zor... Dolmaların büyüklükleri  yırtıkları vs.. Ama genelde çok fazla yapmayacaksanız ve dolmalıklar orta boylardaysa 2 bardak pirinç kullanımı uygundur.

Hepimiz evde zeytinyağlı dolma yaparız ama daha lezzetli olsun istersek biraz malzemeler ön plana çıkar...

Önce kuru biberleri ve patlıcanları kaynar su ile ıslatıp yumuşamalarını sağlıyoruz. Bu sırada iç malzemesini hazırlıyoruz.

Malzemeler

3 orta boy kuru soğan
yarım su bardağı rivera zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
2 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
1 yemek kaşığı tuz ( silme)
1 yemek kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kuru nane
kaynar su
isteğe göre dolmalık fıstık
isteğe göre çeyrek bağ dereotu, maydanoz, nane eklenebilir.

Öncelikle bri püf nokta!!! Kuru soğanları yemeklik elinizde doğrarsanız çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz. Dolma yaparken soğanları mümkün olduğunca blenderdan geçirmem.

Doğradığımız soğanları, zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz, pirincimizi ve üzümü yıkayıp ekliyoruz ve tuz ve şekeri ekleyip üzerini geçmeyecek kadar kaynar su ekleyip tencerenin kapağını kapatmadan su bitene kadar pişiriyoruz. Diğer baharatları ekleyip iyicene karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp dinlenmesi için bekliyoruz. Soğuduktan sonra dolmalıklarımızın içlerini dolduruyoruz. üzerini geçmeyecek şekilde yine karnar su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 limonun suyunu üzerine gezdirip önce harlı sonra yavaş şekilde ocakta pişiriyoruz. 1 gün veya 1 gece bekleyen dolmalarınızın tadı çok daha iyi oturacaktır.