8 Aralık 2011 Perşembe




Biraz farklı bir yöntemle yaptım bu elma tatlısını. (3 Adet elma)
Önce elmalarımı soydum ikiye böldüm, ortalarını temizledim, bu arada bir tencerede 2 bardak su ve 1 bardak şeker, 3 parça yıldız anason, bir çubuk tarçın, 10 tane karanfil ve çay kaşığının ucuyla yeşil gıda boyası ekledim.
Kaynayan suyun içine elmalarımı atıp, yumuşayana kadar kısık ateşte pişirdim.
Üzerlerine kremşantiyi biraz tarçın, kuruüzüm ve fındık ile karıştırıp koydum.
En üstteki daha koyu yeşil olanlar yine elma parçaları, kalan suyun içerisine biraz daha gıda boyası koyarak bir parça elmayı içerisine ekledim ve sonra küp küp kesip süslemede kullandım.



30 Kasım 2011 Çarşamba

Besleyici bir Çorba ve Rengarenk Kekler


Kışın en sevdiğim yemeklerden biri doyurucu çorbalardır.Bu çorbada hem çocuklar için besleyici hemde doyurucu bir çorba...

3 çorba kaşığı unu derin bir tencerede kavuruyoruz, üzerine tavuk suyumuzu ekliyoruz topaklanmaması gerek, topaklanırsada sorun yok, blender diye harika bir icat var:) içerisine çeyrek çay bardağı pirinç, yarım çay bardağı kırmızı mercimek, bir tutamda bulgur ekledim ben. Kaynadıktan sonra üzerine nane yakıp servise hazır hale getirebilirsiniz.



Bugün mutfakta biraz oğlumla zaman geçirdik, sonuç harika...
Onunla mutfakta birşeyler hazırlamak hem onu mutlu ediyor, hemde beni. Egehan mutfak konusunda çok yetenekli olacak gibi. Her ne kadar babası bu duruma kızıyor olsada :)



Kek tarifim aslında benim herz aman uyguladığım lezzetinin, içine ne katılırsa katılsın bozulmadığı tarif.
Yeşil renk ıspanaktan, sarı renk ise zerdaçal'dan dolayı oluşuyor. Bir çoğumuz ıspanaklı keki yaptığına eminim ama biz bu iki birbirne çok yakışan rengi birarada kullandık.





Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartmatozu
200 gr kadar ıspanak ( öldürülmüş 1 su bardağına yakın)
3 çay kaşığı zerdaçal 
damla çikolata
kuru üzüm

Yumurta ve tozşekeri, yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz, bu işlemi cam bir kasede yaparsak köpürme daha çok olacaktır, süt,sıvıyağ, un,vanilya ve kabartmatozunu ekledikten sonra tekrar karıştırıyoruz. ve karışımın yarısını başka bir kaba alıyoruz. Bir karışımımıza zerdaçalı ekliyoruz, diğer karışıma iyicene yıkayıp bir tavada sadece 1-2 dakika öldürdüğümüz ve blenderdan geçirdiğimiz ıspanakları ekliyoruz. Bir karışımımız sarı, diğeri yeşil oluyor. Muffin kaplarına biraz ıspanaklı harçtan döküyoruz, üzerine biraz zerdaçallı sonra isterseniz yine biraz ıspanaklı harçtan. Bunu tam tersi olarakta yapabilirsiniz tabi, seçenek size kalmış.180 derece pişiriyoruz. Saat vermiyorum çünkü fırına göre değişebiliyor.



29 Kasım 2011 Salı

Bayram Baklavası ve Turşularım

Bayramda kayınvalidemin yaptığı harika baklava....



İlk kez turşu kurdum ve gayet başarılı oldu...
Tadına bakmadan sizinle paylaşmak istemedim, turşulukları şişelerinize yada kavanozlarınıza  doldurduktan sonra her 1 litre su için 5 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke ile karıştırıp turşulukların üzerine ekliyoruz. İki hafta sonra turşularımız hazır.


10 Kasım 2011 Perşembe


Sarımsaklı ekmek

Bayılıyorum sarımsağa, kullanmadığım yemek yok gibi...
Hele ki ekmekte... Özellikle ben akşam yemekleri için tercih ediyorum. İster kalmış ekmek üzerine vereceğim tarifi sürüp fırınlayabilirsiniz; isterseniz sebzeli pide tarifinde vermiş olduğum hamuru elinizle ince çay tabağı kadar yuvarlaklar yapıp üzerine sarımsaklı sosu sürüp fırınlayabilir, üzeri kızarana kadar pişirip afiyetle yiyebilirsiniz. Fotoğrafını çekemedim, aslında daha sonra tarifi yayınlamayı düşünüyordum ama sevgili yeşim için önceden yayınlıyorum.

Ekmek üzeri için sarımsaklı sos

10 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Ufak bir yumurtanın sarısı

Bu karışımı blender da karıştırıp, ister dilimlenmiş ekmekler üzerine, ister kendi ekmek hamurunuz üzerine sürerek fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun...



3 Kasım 2011 Perşembe

Beypazarı Gezisi

Geçtiğimiz haftalarda Ankara daydık. Eşimin kızkardeşini ziyarete gitmiştik
 ve onlarla beraber bir günümüzü Beypazarın da geçirdik. Çok güzel mesire yerleri ,ev yemekleri yapan bahçeli restaurantları vardır. Bizde bu restaurantların birinde bu eşsiz lezzetlerin tadına baktık.
Sonra çarşısında başladık gezinmeye, inanamayacağınız kadar harika baharatlar, çaylar, meyve ve sebze kuruları varki... Hatta herşeyin kurusu var diyebilirim.
Eğer Beypazarı kurusu almak isterseniz, mutlaka Yöremiz markasını tercih edin derim, çarşıda ise 
tüm sebze kurularını bulabilirsiniz. Çorbalara katabileceğiniz lahana kurusundan brokoli kurusuna kadar herşeyi bulabilirsiniz. Birde Karaçalı çayı çok meşhurdur. Kolesterol, gastrit, egzama gibi sıkıntılar yaşayanlara çok faydalı bir çaydır haberiniz ola!!!



                                              Harika bambaşka bir Tarhana Çorbası



İncecik Yapraklarıyla Sarması


Sebzeli güveci


Çarşısındaki birbirinden harika eriştelerileri...



Sebzeli Pide



Hafif mi hafif harika bir pide! Tek yapmanız gereken sıcak yemek!!!

Hamuru için;

4 su bardağı un
1 paket ınstant maya
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 buçuk su bardağı süt

İçi için,

2 orta boy domates
2 yeşil biber
2 su bardağı kadar küp küp kesilmiş taze kaşar

Hamurumuzu mayalıyoruz, sonra küçük bezeler yapıp uzunlamasına unlayarak açıyoruz, içerisine daha önceden karıştırdığımız iç malzemeden serpiyoruz. İki uçdan kapatıp üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derecede fırınlıyoruz. Üzerleri ve altları kızardığında pideniz yemeğe hazırdır.

Afiyet olsun....

1 Ekim 2011 Cumartesi

Şeftali Marmelatı

Malzemeler

1 kilo Şeftali
1 kilo Şeker
1 çay kaşığı limon suyu

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, reçel yapıyorsunuz ve sulumu oluyor!!! O zaman mutlaka bir mutfak tartısı edinin derim... Meyvenın çekirdeği kabuğu derken oran bozuluyor...

 1 kilo çekirdeğinden ve kabuğundan ayıklanıp rastgele doğranmış şeftaliyi tencereye alıp üzerine 1 kilo şekeri ekledim, hiç bekletmeden ocağa alıp kaynattım.Süresini kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatarak ayarladım.Birde bir tabağa biraz reçel döküp bakabilirsiniz. Bu arada kaynamaya başladığı anda blenderden geçirdim marmelat kıvamında olması için, siz reçel yapmak isterseniz küp küp kesebilirsiniz şeftalileri.
Şimdi tam şeftali zamanı..Harika bir tadı kaçırmayın derim...




24 Eylül 2011 Cumartesi

Kış Hazırlıklarının tam zamanı...Konserve Domatesler




DOMATES KONSERVESİ

Geçen tüm domateslerimi derin dondurucuya koymuştum, bu sene şu meşhur konservelere elimi attım, hem derin doruncuya domates stokladım hemde 10 kavanoz konserve yaptım. Aslında görümcem Elif yapıyor 2 senedir bu konserveleri ve harika olduklarını anlatıp duruyor. Tarifini ondan aldım kısaca...Bakalım bizde bu sene tadına baktıktan sonra vazgeçemeyecekmişiz....



Malzemeler

Yarım çay bardağı sıvıyağ
10 kilo domates
Kaya tuzu
8-9 adet kavonoz

Yapılışı

Domatesleri derin bir kabın içerisine yada bir tencereye koyup, üzerine kaynar su ekliyoruz, 5 dakika kadar bekletip soğuk suya tutuyoruz. Bu işlem sayesinde tüm domatesler kabuklarından çabucacık ayrılıyor.sonra isteğe bağlı olarak ya küp küp doğruyorsunuz yada blender dan geçirebilirsiniz. Ben doğramayı tercih ettim, lezzet açısından daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Tencereye alıp, yağ ve tuz ekleyip( ne çok tuzlu nede az tuzlu olacak damak tadınıza göre ayarlayın) kaynatıyorsunuz.

Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatıp ocağın altı daha yanarken kavanozlara doldurup, bir tepsiye ters çevirip diziyoruz.Bir gece beklettikten sonra kapakları kontrol edip, güneş almayan mümkünse evin en serin ve karanlık yerinde muhafaza ediyoruz.

Kışın rahatlıkla herşeyde kullanabileceğiniz domatesleriniz hazır. Kıvamına gelince biraz sulu oluyor ve kullanmadan önce isteğe bağlı olarak bir tavada suyunu çektirebilirsiniz.

21 Eylül 2011 Çarşamba

Tekrar Merhaba!!!

 Uzun süre oldu biliyorum. Canım arkadaşlarım sürekli telefonla arayıp hadi ama ne zaman geliyor tarifler diye sorup durdu... Ama eklemek için çektiğim bir çok fotoğraf harddisk' in kayışı kopması sonucu gitti. Uzatmayacağım birçok şey paylaşmak istiyorum aslında. Mutfaktaki değişikleri paylaşmak istiyorum sizlerle...

1. Deniz tuzu yada Himalaya tuzu kullanıyorum.
2. Ayçiçek yağı yada mısır özü yağı yerine Fındık yağını tercih ediyorum.
3. Salatalarda herzaman olduğu gibi zeytinyağı kullanıyorum.
4. Domatesleri bu sene derindondurucu yerine konserve yaptım.
5. Yoğurtlu turşu tarifim vardı hatırlarsınız onu tatlı lor ile yaptım bu sene.
6. Kırmızı biberleri çekirdeklerini çıkarıp, fırına bir aluminyum folyo yayıp pişirdim, kabuklarını soyup derin dondurucuya koydum.
7. Ayrıca yakında yapacağım kırmızı biber konservesi olacak.
8. Tarhanamı her zaman ki gibi annem hazırladı.
9. Kahvaltı için bol bol biberli domates hazırlayıp derindonduruya koydum.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Yaptığım şeyler oldukça sizlerle paylaşıcam, artık zamanım çok gibi gözüküyor.
Şimdi balık zamanı ve bu sene balıklar bir HARİKA!!!
İşte avlamaya bir ay geç başlanmanın faydası diyorum, hamsiler yağlı ve iri... Lütfen küçük balıklar tüketmeyelim. Nesillerini sona erdirmeyelim...


FIRINDA HAMSİ BUHULAMA


Malzemeler ( 6 kişilik)

2 kilo Hamsi ( kılcıklarını ayırıyorum)
3 domates
3 orta boy patates
3 iri kuru soğan
1 limon
sıvıyağ
maydonoz
tuz
karabiber
3 su bardağı su

Hazırlanışı





Patatesleri çok ama çok ince kesip yağladığımız fırın tepsisine diziyorum üzerine biraz tuz döküyoruz, aynı şekilde kuru soğanları sıralıyoruz ve üzerine hamsilerimizi düzgünce diziyoruz.Tekrar tuzluyoruz. domasteslerimizi kalın kesiyoruz, limonlarla beraber hamsilerin üzerine diziyoruz. İsteğe bağlı karabiber ve maydonoz ile süslüyoruz.Üzerine biraz yağ gezdirip. Köşelerden suyunu döküyoruz. 200 derece fırında patatesler pişene kadar bekliyoruz.

Afiyet olsun...

BÖRÜLCE ZAMANI!!!

Börülce Salatası


Malzemeler
300 gr Börülce
2 yemek kaşığı Nar sirkesi
yarım çay bardağından biraz az Zeytinyağ
Tuz
2 diş sarımsak
Börülceleri Tefal düdüklü tenceremde buharda sebze ayarında haşladım. Zeytinyağ,tuz ve nar sirkesini sarımsakla karıştırıp üzerlerine döktüm. 

25 Haziran 2011 Cumartesi

Burda yemekler bir Harika!!!


İnanılmaz yemekler yiyorum burada...Özellikle Elif in tostu ve annesinin yaptığı o harika gözlemeler...
Eğer yolunuz Patara ya düşerse mutlaka Patara market-cafe ye uğramanızı tavsiye ediyorum.Bu tostun tadına ve limonlu şekerli gözlemenin tadına bakın derim.
Tostun için kurusoğan, biber, domates ve kaşar var, çok bastırmadan yapılıyor, deniz sonrasında birde hoş sohbetin yanında harika gidiyor.

14 Haziran 2011 Salı

Deniz Börülcesi


Malzemeler

1 demet deniz börülcesi
5-6 diş iri sarımsak
yarım limon suyu
zeytinyağ
tuz

Yapılışı

Deniz börülcesini yıkadıktan sonra kaynar suda 10- 15 dakika haşlıyoruz. Rengi yeşilliğini koruyacak çok fazla haşlamamaya dikkat edin. Haşladıktan sonra süzdürürüp dalından çıkarın ( sapını tutup yeşil kısmını ileri doğru çekin) bir tabağa alıp, üzerine ince kıydığınız sarımsak, limon suyu ve zeytin yağ, tuzu ilave edip karıştırarak servis edin... Yazın ve balık sofralarının vazgeçilmezi bence denizbörülcesi...

12 Haziran 2011 Pazar

Köfteli Kurufasülye


4 kişilik

1,5 su bardağı kurufasülye ( bir gece önceden ıslatılmış)
1 büyük kurusoğan
1 yeşilbiber
1 adet domates
yarım yemek kaşığı biber salçası
yarım yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
tuzu isteğe göre ekleyebilirsiniz.

Köftesi için;

1 orta boy kurusoğan
300 gr kıyma
1 dilim ekmek içi
yarım paket karbonat
1 tatlı kaşığı limonsuyu
tuz

Fasülyenizi geceden ıslatırsanız pişem süresi kısalacaktır, Fasülye de açık olanları tercih ederseniz çok daha kısa sürede pişeceğini görebilirsiniz.Bir de düdüklü tencere yerine ocağın en küçük gözünde normal bir tencede pişirmeyi tercih edin. Evet kaynama süresi uzamakta ama hepsi bir ve çok daha güzel pişiyor.E ğer geceden ıslattıysanız ve fasülyeniz iyi ise 2 saatte yemeğiniz hazır ama ben ıslatmayı unuttum derseniz tahminen 4 saati alacaktır.

Ben bir su kaynattıktan sonra fasülyenin suyunu döküyorum ve sıvıyağda kavurduğum soğan, biber, domates ve salçaların içerisine fasülyemi ekleyip üzeri 3 parmak geçecek şekilde su ilave ediyorum.

Arada kontrol ederek ocağın küçük gözünde yaklaşık 2 saat pişiriyorum.

Bu sırada köftesi için tüm malzemeleri karışrıp yoğuruyorum yalnız burada karbonatın kokusunu almamak için limon suyu ile karıştırıp ekliyorum.

Pişen fasülyemi güveç kaplarına alıp üzerini kapatacak şekilde yaptığım yuvarlak köfteleri koyup fırınlıyorum.Köfteler piştikçe yağı fasülyenin içine akacak ve müthiş bir lezzet çıkacak ortaya.

Tabiki burada benim tarifime bağımlı kalmadan, kendi yaptığınız fasülyenin üzerine yine kendi tarifiniz olan bir köfteyi koyup fırınlayabilirsiniz.Bana bu fikri eşimin teyzesi vermişti ve bende kendime göre yapıp sizlerle paylaştım.




7 Haziran 2011 Salı

Kandil Simidi


1 Paket sanayağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
3 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı şeker
1 kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta sarısı ( beyazı dışı için)
aldığı kadar un

Tüm malzemeleri karıştırıp, kulakmemesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz. çok sert olmamalı ozaman şekil vermek zorlaşacaktır. Halka şekli verip önceden ayırdığımız yumurta akına batırıp susama buluyoruz. 180 derecede üzerleri pembeleşene kadar pişiriyoruz. afiyet olsun..

14 Şubat 2011 Pazartesi

2. Doğum günümüz

Oğlum 2 yaşını doldurdu ve her zaman ki gibi rahat duramadım, bir doğum günü düzenledim. Aslında küçük çaplı yakın akrabalarımız ile olsun dedik, ama ne kadar geniş bir aile olduğumuzu atladık heralde.. Çok hoş güzel bir doğum günü oldu. Oğlumun pastasını bu sefer kendi ellerim ile yapmak istedim.Kız kardeşimde bana yardımcı oldu.
 Menümüze gelince oldukça geniş bir menüydü. Size  söyle bir listeliyeceğim. Fotoğraflar çok kaliteli değil idare edin.

Kayısıdan balıklar
Kuru börülce salatası
3 Renkli salata ( gülayınmutfağında gördüm)
pudingli kek
tarçınlı kurabiye
yufkadan cipsler
Elma tatlısı
Zeytinyağlı lahana ve yaprak sarması
Çiğ köfte
Kıymalı pide
Tek atımlık biskuviler ( hünerlibayanlarda gördüm)

Bu arada aslında artık bu blogu kapatmayı yada daha fazla devam etmemeği düşünüyorum, nedenine gelince hem oğlum büyüdükçe onun biraz daha ilgi istemesinden dolayı yazamamam ve onun bloğuna çok fazla ilgi gösterememem.









14 Ocak 2011 Cuma

Çikolata soslu üçgen kekler


Elde yemelik, çocukların bayıldığı Ankarada yaşayan görümcemden aldığım bir kek tarifi.Gerçekten yumuşacık  ve yemeğe doyulmayacaksınız...

Malzemeler

4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı yoğurt
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket kakao
aldığı kadar un ( kek kıvamında olacak yaklaşık 2,5 bardak)

sos için ;
1 paket çikolatalı sos
1 litre süt

Yapılışı
Önce yumurta ve şekeri yoğurt kıvamına gelene kadar çırpıyoruz ve diğer malzemeleri ekleyip dikdörtgen bir borcama boşaltıp 180 derecede bir kurdan batıp çıkana kadar pişiriyoruz.
Pişme esnasında 1 litre süte çikolatalı sosu ilave edip pişirip soğutuyoruz.
Pişen keki uzunlamasına 3 parçaya yataylamasınada 4 parçaya bölüyoruz, oluşan her kareyide çapraz ikiye bölüyoruz böylece üçgenler elde etmiş oluyoruz.
Her bir parçayı çikolatalı sosun içine atıp bir iki dakika bekletip çıkarıp üzerine hindistan cevizi serpiştiriyoruz.
Afiyet olsun...

7 Ocak 2011 Cuma

Zeytinyağlı Ayvalı Kereviz


Kereviz yemeğini portakal ve nar suyu kullanıp daha önceleri pişirmiştim ama ayva eklemeyi ilk kez denedim ve iyi ki de denemişim.Müthiş bir tad çıktı ortaya daha önce sofra dergisinde rastlamıştım sanırım ama orada halka halka doğranıp iç içe geçirilmişti ayva ile kereviz.Ben günlük herzaman pişirdiğimiz yöntem ile pişirmeyi tercih ettim.önce bir soğanı incecik doğradım ardından bir havuç ile kavurdum.1 Adet ayva ve 1 adet kerevizi küp küp doğrayıp üzerine yarım limon ve 1 portakalım suyunu ekleyip kısık ateşte pişirdim. Eğer biraz suya ihtiyacı olursa kaynar su ekleyerek tamamen pişene kadar bekleyebilirsiniz.Çok leziz olacağından emin olabilirsiniz.

Çökertme Kebabı


1 kişi için;

Malzemeler
2 orta boy patates
yoğurt
sarımsak
et

Yapılışı
Çok kolay bir o kadarda lezzetli bir yemek diyebilirim, Ama ben biraz değişiklik yaptım üzerindeki eti salçalı domatesli soğanlı bir sosa yatırıp kavurma şeklinde pişerebilirsiniz ben ise ızgara olarak tercih ettim.
Patatesleri rendenin büyük kısmı ile rendeleyip suyun içerisinde 15- 20 dakika bekletip suyunu süzüp kurulayıp kızartın.Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip üzerine etleri koyup servis edebilirsiniz.
Patatesler çıtır çıtır harika oluyor.Hele sarımsaklı yoğurt ile birleşince tadına doğum olmadığı kesin...

1 Ocak 2011 Cumartesi

2011 Hoşgeldin!!!



Bu yılda tüm aile bizim evde yemek yedik... Menümüz herzamanki gibi çok zengindi...Yemek yapmak bir zevktir, mutluluktur, yorgunluk değil....

Menümüz

Fırında Hindi
Kestaneli pilav
Kaşarlı Ispanak kavurması
zeytinyağlı havuç
zeytinyağlı kereviz
sarımsaklı brüksel lahanası
humus
közlenmiş kırmızı biber
amerikan salatası
Pasta ( Eşim için kendi ellerimle hazırladım)