29 Nisan 2012 Pazar

Fırın poşetinde Somon

Somonu çok sevenlerden değilim, ama oğlum için artık pek bir sever oldum.
Cuma gunü Nihal ile birlikte mutfağa girip , kendimize harika bir yemek yaptık, sonrada bir güzel tabakları ekmekle siyirdik.

1 kilo somon kilciksiz
2 patates
2 soğan
Tuz
Karabiber
Yarım limon
2 yemek kasığı zeytinyağ
2 yemek kasığı Izgara harcı
Bir çay bardağı su
Fırın poşeti

Patates ve soğanları ince halkalar halinde kesiyoruz. Somonlarida ekleyip tüm malzemeyi katip büyük bir kabın icinde hepsini harmanliyoruz. Fırın poşetine önce patatesleri sonra soğanları ve en üste somonları ekliyoruz. Suyunuda ekleyip poşetin ağzını bağlıyoruz. İğne ile bir kaç delik açıp, 200 derece fırında yarım saat 45 dakika arası pişiriyoruz.

25 Nisan 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar

Ben enginari çok sevenlerdenim, su sıralar pazar tezgahlarında bolca yerini almış durumda. Çok pratik bir zeytinyağlı olmasıda cabası.

4 enginar için tarif vermek istiyorum, siz sayıya göre malzemeleri arttiranilirsiniz.
1 orta boy kuru soğanı yemeklik ama çok ince doğrayip , düduklu tencere içerisine yarım çay bardağı zeytinyağ ile ekleyip 5 dakika kavuruyoruz. Onceden küp küp dogradigimiz 1 havuç, 1 küçük patates, 1 avuç bezelyeyi ekleyip, bir kaç dakika kavuruyoruz ve enginarlari ekleyip yarım limon suyunu ve 1 tepeleme tatlı kasığı tuz ve 2 adet kesme seker ekleyip, enginarlarin hizasında su ekliyoruz ve düduklu tencerede 8 dakika pişiriyoruz. Önce enginarlari servis tabağına alıp, garniturude üzerine ekliyoruz.

21 Nisan 2012 Cumartesi

Çilekli Pasta

Rejimin bittiğini düşünmeyin, bu pastadan minnacik yenilecek!!! Oğlumun kuzenleri geldigi için onlara özel bir pasta yaptık Egemle...

Pasdispanyasi için;
4 yumurta
4 kahve fincanı toz seker
3 yemek kasığı siviyag
2 yemek kasığı kaynar su
3 kahve fincanı un
3 yemek kasığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yumurtaları sarıları ve beyazı ayrı olacak sekilde cam derin kâselere kırıyoruz. Beyazını iyicene köprüne ve bembeyaz olana kadar çırpınırız. Sarılarını önce seker ardından yağ ve su takviyesi ile çırpmaya devam ediyoruz. Un , kabartma tozu, vanilyayi ayrı bir yerde karıştırıp, tüm malzemeleri birleştiriyorum. Hepsini düşük ayarda karıştırıp, 180 derece onceden isitilmis fırında yarım saat pişiriyoruz. Soguttuktan sonra ortadan kesip ister kremsanti ister pasta Kremasi ile doldurup ince kesilmiş çilek ve fındık krokanlari ekliyoruz ve üst katını kapatıp yine santi ile sivayarak üzerini çileklere susleyebiliriz.

17 Nisan 2012 Salı

Rejimdeyim...

Arkadaslar rejimdeyim, yeni postlar eklememin sebebi bu. Bu aksam ki yemeğimi paylaşıyorum sizlerle...

15 Nisan 2012 Pazar

Çerkez tavuğu

Geçtiğimiz günlerde esimin yengesinde yemeğe davetliydik ve bize gercek, harika, süper bir çerkez tavuğu yaptı.. Lezzeti muthisti. Cevizin tadı, zaten başlı basına harikadir. Şimdi siz tarifini isteyeceksiniz ama ben yemekten tarifini almayı atladım. Kızı Nagihan eğer yazıp bana yollarsa hemen yayınlayacağım.

23 Mart 2012 Cuma

Tahinli Kurabiye

Tamamen harika bir tarif... Agizda eriyen, helva tadında.
Tadına bakan herkes , hemen tarifini istiyor.

Malzemeler
1 su bardağı tahin
1 su bardağı siviyag
1 buçuk su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı çekilmiş toz fındık
Aldığı kadar un

Yapılışı
Önce tahin, siviyag ve pudrasekerini iyice karıştırıyoruz ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Un ölçüsüne gelince hamur elinize yapışmayacak hale gelecek.
Ceviz büyüklüğünde parçaları yuvarlanıyor fırın tepsisine dizin önce 180 , 5 dakika sonra 150 dereceye ayarlı fırında uzerleri çatlayıp renk değiştirmeye başladığında yaklaşık yarım saat 45 dakikada pişiyor.
Afiyet olsun.

20 Mart 2012 Salı

GDO ' ya hayır diyorsan!!!

YEMEZLER diyorsan!!!

Çocuklarımızın geleceği ne kadar tehlikede biliyormusunuz?
Bilinçli bir çok anne biliyordur eminim...

Greenpeace ın açtığı imza kampanyasına bende katılacağım, imzamı atıcam diyorsan, bu linke tıklayarak çok kolay bir şekilde sadece adını soyadını yazarak katılabilirsin...

www.yemezler.org/?ref=207686 bu link e tıklayarak sende imzanı at...

Çok geçmeden çocuklarımız için Yemezler de!!!



14 Mart 2012 Çarşamba

Yaz geliyor Diyete başlamanın tam zamanı...


Bayanlar yaz geliyor ve bizim kazakların altına sakladığımız kilolardan kurtulma vaktimizde geldi diye düşünüyorum. Aslında hiç almamak en güzeli ama havaların soğukluğu, karanlığı insana daha çok evde vakit geçirtip bol bol yemek yediriyor!

Ben bir haftadır Ebru Şallı nın önerisi olan ve bir çoğumuzunda bildiği; sabahları 1 bardak ılık su içerisine yarım limon ve bir çay kaşığı bal karıştırıp içiyorum. Yarım saat yada 45 dakika sonrada kahvaltımı yapıyorum.

Metabolizmam hızlanmaya başladı bunu hissedebiliyorum. Bunun yanında tabiki yediklerimize dikkat etmeli ve spor yada yürüyüş yapmalıyız. Ben pilatese başlamış bulunuyorum.
Limon yerine bazı sabahlar yarım greyfurt' da kullanabilirsiniz.

Yalnız şunu belirtmek isterim, sadece bu karışımı içip zayıflamak mümkün değil. Yağ yakımına yardımcı bir içecek. Ve limondaki c vitamini sayesinde güne biraz daha dinç başlatmak.

13 Mart 2012 Salı

Karalahana Dolması

Benim karalahana dolmam bir başka oluyor :)
Kokusundan rahatsız olanlar tam size göre, çünkü yiyenler bu ne dolması diye soruyorlar!
Üzerine yaptığım sos değişik bir lezzet katıyor diyebilirim. Etli, kıymalı olan tüm dolmalarda bu sosu kullanabilirsiniz.

1 bağ lahana için
Dolma içi;
1 kuru soğan
1 buçuk bardaktan biraz az pirinç
100 gr kıyma yada bir avuç kadar kullanabilirsiniz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
bir tencerede bol su kaynatalım ve içerisine biraz elma sirkesi koyalım, su kaynadığında ocağı kısıp, içerisine saplarını kopardığımız lahanaları atıp 4 dakika sonra lahanaları çıkarıp soğuk suyun altına tutup hemen çekelim. Lahanalarımızı kenara bırakıp sularının süzülmesini beklerken, biz dolmamızın içini hazırlayalım. Tüm malzemeleri iyicene karıştıralım.Dolmalarımızı sarıp, tencerenin en altına lahana saplarını üzerlerinede dolmalarımızı dizelim. Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte su bitene kadar pişirelim, su bitince eğer dolmalar pişmemiş ise biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz.
Dolmalar sıcakken, bir tava içerisinde 3 adet incecik doğranmış sarımsağı, çeyrek çay bardağı sıvıyağ ve küçük bir limonun suyu ile 1 tatlı kaşığı naneyi koyup kızdırıyoruz. Dolmaların üzerine gezdirip, soğuyana kadar tencerenin kapağını açmıyoruz.
afiyet olsun...

Bayılıyorum Bu Havuç' a!!!

En sevdiğim kızartma diyebilirim havuç için!

Havucun tatlılığı ve yoğurdun ferahlığı ohh.. 

Havucları ince ince doğradıktan sonra kızartıp, üzerlerine bir çimdik tuz serpiyoruz. Tuzu çok az kullanıyoruz ki havucun tatlılığını bastırmasın.

Havucun sayısına bağlı olarak az veya çok yoğurt ayarı size kalmış ben 6 küçük havuç için 5 kaşık yoğurt kullandım..
Yoğurdumuda söyle hazırlıyorum, 2 kaşık sütaş süzme yoğurta 3 kaşık sulu bir yoğurt ekliyorum karıştırıyorum böylece sakız gibi uzayan güzel bir kıvam ortaya çıkıyor. isteğe göre sarımsak ve tuz ilavesi ile havuçların üzerine döküyoruz.

İçi hindistancevizli iki Renkli Poncik

Tarif Oktay Ustadan...

Görümcem oğlunun doğum günü için yapmış ve bende resimlerini görünce çok beğenmiştim. Mutlaka denemeliyim dedim...
Görüntü olarak çok hoş oluyorlar ama bana biraz kuru geldiler... Belkide şeker oranı yüzünden, eğer denemek isterseniz 1 buçuk bardak pudra şekeri ile yapım derim...
 Tarif basit iki hamurumuz var.
Önce beyaz hamuru tutuyoruz yani kakao ' yu eklemiyoruz hamuru iki ye ayırıp kakao yu ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Önce beyaz hamuru yuvarlak açıp, sonra kakao lu hamuru açıp üst üste koyup biraz daha açıyoruz. Şekilde gördüğünüz gibi kesip 8 parçaya ayırıyoruz. ben Hamurları hep 2 parçaya ayırıp kullandım, yani büyük bir hamur açacak olursanız toplam 16 parça elde edersiniz.
içlerine hazırladığımız harcı ekleyip geniş kısımdan sivri kısma doğru yuvarlayıp tepsiye diyoruz.
180 derecede yarım saat kadar pişiriyoruz.


Malzemeler

125 gr. tereyağı
2 çorba k. yoğurt
1 çay b. toz fındık
2 yumurta
1 pk. vanilya
1 pk. kabartma tozu
1 çorba k. kakao
1 su b. pudra şekeri ( bana kalırsa 1 buçuk bardak olmalı)
aldığı kadar un (yaklaşık 4 buçuk 5 bardak kullandım.)


İç Harç için:

2 çorba k. toz şeker
1 yumurta akı
1 su b. hindistan cevizi ( iç fazla geldi yarım bardak kullanmak yeterli bence)
50 gr. bitter çikolata   (rende olacak)

10 Mart 2012 Cumartesi

Ispanağı Taçlandırdık!

Ispanağı Taçlandırdık...

Ispanak yemeği pek sevilmez, yada çok özel bir yemek değildir kimi göre...
Ama bu tarif ile ıspanak bambaşka bir lezzet kazanmış durumda. Eşimin teyzesi sen değişik lezzetleri sever denersin dur sana bir tarif vereceğim dedi, bende iki gün sonra bir heves denemeye karar verdim. Yemeği hazırladım tam fırın aşamasına geldi, fırına koyduktan tam 5 dakika sonra elektrik kesildi. Uzun sürede elektiriğin gelmeyeceğini öğrenince yemeğe karar verdik :) Resimler fener ışığında sizler için çekildi. Ne kadar çok seviyorum güzel yemekleri sizlerle paylaşmayı görün. :)



Malzemeler

Yarım kilo ıspanak
1 Havuç
1 Kuru soğan
50 gr kıyma
Sıvıyağ
Tuz
Toz kırmızı biber

Beşamel Sos

2 Yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
aldığı kadar süt
tuz

Beşamel sos yapımı ;
Kimimiz için çok zordur beşamel sosu yapmak, ama hiç endişe etmeyin çünkü çok basittir mantığı...
Hiçbir zaman ölçü ile yapamam beşamel sosu çünkü ölçü hep değişir, sizin dikkat etmeniz gereken bol yağın içerisinde, ama aşırı değil!! unlar dans edecek kokusu çıkmaya başladığı anda yavaş yavaş üzerine hızlıca karıştırarak süt eklenmeye başlanır, artık çırpıcıya yapışır hale gelince karışım sosumuz olmuş demektir, topaklanırsa endişe etmeyin, hemen blenderdan geçirip süt ekleyip pişirmeye devam edin.

Tarif
Aslında bilinen tariflerin bir araya gelmesi, çok basit bir tarif  ama inanın lezzet olarak ve görüntü olarak ıspanak pek onurlandırılıyor diyebiliriz.

Bir tava yada tencerede önce yemeklik doğradığımız soğan kavruluyor,kıyma, tozbiber,eklenip kavurma işlemi devam ediyor, rendelenen havuç ve ıspanak ve tuzunu eklenip üzerine çok az su konup biraz ölmeleri sağlanıyor.Fırın bu arada 200 derecede açılıp ısıtılacak.küçük bir borcam yada fırın kabına koyduğumuz ıspanak yemeğinin üzerine beşamel sosu yayıp , üzerine ince kesilmiş taze kaşarlarıda bırakıp, üzeri güzelce kızarana kadar fırınlıyoruz. Sonra kesip isteginiz doğrultusunda bir et yemeği yada tavuk yemeğinin yanında servis edebilirsiniz. İsterseniz bizim gibi başlı başına bir yemek gibide yiyebilirsiniz. Buradaki önemli bir nokta ıspanağının çok sulu olmaması ki, beşamel sosun üzerine çıkmasın.

14 Şubat 2012 Salı

Zerdaçallı Tuzlu Kurabiye



Daha önce kandil simidi olarak verdiğim tarif aslında; her şekilde kullanılabilecek, güzel klasik bir tat.

1 Paket margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
3 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı şeker
1 kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
hamurun yarısına 1 tatlı kaşığı toz zerdaçal ( tepeleme)
1 yumurta sarısı ( akı dışına sürülecek)
aldığı kadar un

Tüm malzemeleri karıştırıp, iyicene yoğuruyoruz. Ben hamurun yarısını ayırıp zerdaçal ekledim. Diğer yarısınıda sade bıraktım.Merdane ile açıp tırtıklı hamur keseceği ile kare ve dikdörtgenler yaptım. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim.





12 Şubat 2012 Pazar

Şam Fıstıklı Kurabiye


 Malzemeler

1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı şam fıstığı
Aldığı kadar un

Yapılışı

Önce margarin ve şekeri yoğurun sonra unu ekleyin, yine dikkat çok yumuşak bir hamur olmasın!!! Fırında yayılır hamurunuz.Son olarak şamfıstığını ekleyip yuvarlaklar yapıp yağlı kağıda dizin. 180 derece fırında pişirelim...
Piştikten sonra üzerlerine şam fıstığı ve pudra şekeri dökebiliriz.

Afiyet olsun... Gelen tepkiler çok güzeldi kurabiye için. Herkes çok ama çok beğendi...

Coco Star Kurabiyeler

Tarif ordanburdan.com' dan alındı onu önce belirtmek isterim...

Çok başarılı ve çok lezzetli bir tarif...İçindeki süpriz insanı mutlu eder cinsten:)


Malzemeler

Hamuru için;

1 Kahve fincanı kakao
2 yumurta ( bir tanesinin akını iç malzeme için ayırın)
250 gr margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 kabartma tozu
1 vanilya
Aldığı kadar un

İçi için;

2 Su bardağı hindistan cevizi
2 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurta akı ( hamurdan ayırdığımız)

üzeri için iki renk dr.oetker glazür kullandım...




Yapımı

Önce hamurumuzu yapıyoruz, çok sert bir hamur yapmayınki açımı kolay olsun. hamurun ardından iç malzemeyi karıştırıp yoğuruyoruz. Bazen sanırım hindistan cevizinin cinsi ve yumurtanın büyüklüğüne göre yumurtanın beyazı biraz az gelebiliyor,toparlanan hamur kıvamında bir iç olmalı...

Yaklaşık 20- 22 adet hamur yuvarlayın ve eşit sayıda iç malzeme.

Aynı poğaça yapar gibi kakaolu hamurlardan yuvarlayıp elinizle açın ve hindistancevizi toplarından içine koyup, yavaşçana delip kalmayacak şekilde heryerini kapatın.

Yağlı kağıda dizip, 180 derecede pişirin. Rengi koyu olduğu için yakmamaya çalışın..Yarım saat gibi kısa bir sürede pişiyor. Soğuduktan sonra üzerlerine erittiğiniz çükolatadan dökebilirsiniz.

Fındık Krokan yapmaya ne dersiniz?



Görüntüsü bile insanı cezbediyor değil mi?

Yapımı çok kolay, her yerde kullanabileceğiniz harika tatlar!

1 su bardağı şekeri teflon bir tavada önce hızlı ateşte, şeker erimeye başladığı anda kısık ateşte iyicene eritiyoruz ve içerisine fındıkları atıp şeker her yerine bulaşana kadar karıştırıyoruz.
Sonra yağlı kağıt yayılmış bir tepsiye döküyoruz. Soğuduktan sonra bir süre buzdolabında tutup istediğimiz gibi bir merdane yardımı ile kırabilir pasta aralarında ve üzerinde, kurabiyelerde, sütlü tatlılarda kullanabilirsiniz.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Kuru Biber ve Patlıcan Dolması



Adet vermek biraz zor... Dolmaların büyüklükleri  yırtıkları vs.. Ama genelde çok fazla yapmayacaksanız ve dolmalıklar orta boylardaysa 2 bardak pirinç kullanımı uygundur.

Hepimiz evde zeytinyağlı dolma yaparız ama daha lezzetli olsun istersek biraz malzemeler ön plana çıkar...

Önce kuru biberleri ve patlıcanları kaynar su ile ıslatıp yumuşamalarını sağlıyoruz. Bu sırada iç malzemesini hazırlıyoruz.

Malzemeler

3 orta boy kuru soğan
yarım su bardağı rivera zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
2 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme)
1 yemek kaşığı tuz ( silme)
1 yemek kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kuru nane
kaynar su
isteğe göre dolmalık fıstık
isteğe göre çeyrek bağ dereotu, maydanoz, nane eklenebilir.

Öncelikle bri püf nokta!!! Kuru soğanları yemeklik elinizde doğrarsanız çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz. Dolma yaparken soğanları mümkün olduğunca blenderdan geçirmem.

Doğradığımız soğanları, zeytinyağında pembeleşene kadar kavuruyoruz, pirincimizi ve üzümü yıkayıp ekliyoruz ve tuz ve şekeri ekleyip üzerini geçmeyecek kadar kaynar su ekleyip tencerenin kapağını kapatmadan su bitene kadar pişiriyoruz. Diğer baharatları ekleyip iyicene karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp dinlenmesi için bekliyoruz. Soğuduktan sonra dolmalıklarımızın içlerini dolduruyoruz. üzerini geçmeyecek şekilde yine karnar su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 limonun suyunu üzerine gezdirip önce harlı sonra yavaş şekilde ocakta pişiriyoruz. 1 gün veya 1 gece bekleyen dolmalarınızın tadı çok daha iyi oturacaktır.

Pelteli Tavuk Göğsü Tatlısı

Ne yapsam da şöyle çocukların ilgisini çeksem diye düşünürken; Eminönün' de dükkanları dolaşırken bu plastik kadehleri buldum. Hem küçükler, hem kırılmazlar hemde çok şıklar...

Hemen gözlerimde bunlar canlandı, rengarenk ve lezzetli...

Alttaki beyaz tabaka bildiğimiz tavuk göğsü ama un oranını biraz az tuttum ki düzgün bir tabaka oluşsun.

Üzerindeki ise pelte kayınvalidemler her meyveden her meyve suyundan yapar ve çok severler.

Aynı jöle...ama lezzetli ve daha sağlıklı...





Malzemeler (10 adet için )

TAVUK GÖGSÜ İÇİN;
1 su bardağından iki parmak az  un
1 su bardağı şeker
50 gr becel margarin
5 su bardağı süt
yarım paket vanilya

Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri, vanilyayı ekleyip kaynatıyoruz, margarini ekleyip, blenderdan hiç pütür kalmayacak şekilde geçiriyoruz. Kaplara boşaltıp soğumasını bekliyoruz. Soğumadan üzerine pelte karışımını dökerseniz ikisini birbirine karışacaktır.

PELTE YAPIMI

Portakal Peltesi

1 buçuk bardak portakal suyu
2 çorba kaşığı nişasta ( silme)
yarım su bardağı toz şeker

Tüm karışımı bir tenceye alıp karıştırarak koyulaşana kadar pişiriyorsunuz, ve kaynarlığı gittikten sonra çokta soğumadan tavuk göğüslerinin üzerine ekliyoruz.

Kırmızı Pelte

1 buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı nişasta (silme)
yarım su bardağından biraz fazla şeker
çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası
1 çubuk tarçın
6-7 adet karanfil

Tüm malzemeleri karıştırıp aynı şekilde portakal peltesi gibi pişirip içerisindeki tarçın ve karanfil tanelerini  çıkarıp tavuk göğüslerimizin üzerine ekliyoruz. Çok bir tadı oluyor...üzerlerini isteğe göre süsleyebilirsiniz...Ben portakal ve nar kullandım...Aynı pelte tariflerini limon suyundan ( ama limon ekşi olduğu için su ile karışık kullanın) yada hazır meyva suları  mesela vişne suyu ile de yapabilirsiniz....



7 Şubat 2012 Salı

Oğlumun Doğum günü Sofrası

Her seferinde çok fazla birşey yapmayacağım diye kendi kendime söz versemde, bu sözümü tutamıyorum... Yada kendimi mutfakta kaybetiyorum diyebilirim...
Ve akşam bu sofradakilerden eser kaldı mı derseniz? Herşey bitmişti...
Neler mi vardı soframızda meraklılarına...

Cocostar Kurabiye
Şamfıstıklı kurabiye
Zerdaçallı tuzlu kurabiye
Zeytinyağlı kuru dolma biber
3 Renkli salata
Tavuk salatası
Meyva kaseleri
Kıymalı Pide
Ispanaklı arnavut böreği
Meyveli çikolatalı kek
portakal ve karanfil aromalı meyva cupları
Vee Veee Dinazor Pastası










25 Ocak 2012 Çarşamba

Harika iki lezzet Nar Eksisi ve Yeşil Tuz

Öncelikle bu iki lezzet refika'nin mutfağına ait. Ben tuzun icerigini biraz değiştirdim orijinalinde biraz daha farklı malzemeler kullanılmıştı.

Nar Ekşisi

5 kilo Narı sıkıyoruz ve bir tulbent yardımı ile bir tencereye süzüyoruz ki puturluk kalmasın. Tencereyi ocağa alıp 3-4 saat kadar kaynatiyoruz. O koca tencerede nar suyundan küçük bir sise konsantre nar eksisi elde ediyorsunuz. Çok kalın bir nar eksisi olmuyor ama çok lezzetli ve konsantre birşey elde ediyorsunuz.

Yeşillikli Tuz


Benim mutfağın favorisi oldu diyebilirim.

Bir bardak Kaya tuzunu robotunuzun içerisine koyup üzerine 2 dış sarımsak 5 dal Dereotu , 6-7 dal taze nane, 5dal biberiyeyi ekleyin ve tuzlar yemyeşil olana dek robotu çalıştırın. Tuzları yağlı kağıt yayılmış bir fırın tepsisine yayip 90 derece fırında tuzlar kuruyana kadar firinliyoruz .
Artik tuzumuz kullanıma hazır. Patates kızartması, yemekler çorbalar herseyde kullanabileceğiniz bir karışım...

19 Ocak 2012 Perşembe

Corbalik kitir ekmekler

Kalmış ekmekleri değerlendirmeye ne dersiniz?
Ekmekleri küp küp kestikten sonra 200 derece fırında kızarsan. Sonra bir kavanoza koyup üzerlerine biraz nemi önlemek için tuz ilavesi ile uzun süre çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Aksama yemeğe misafiriniz geldiginde bir kasr içerisinde çorbanın yanında ikram edebilirsiniz.

18 Ocak 2012 Çarşamba

Yufkada sosislerin tarifi

Çocukların çok sevdiği,  çıtır sosisler... Hem yapımı çok basit, hemde tadları bir harika...


Yapımı aynı sigara böreği gibi, yufkaları sigara böreği saracak gibi  üçgen kesiyoruz ve içlerine uzun sosislerden koyup, yine aynı sigara böreği sarar gibi sarıyoruz, ve  4 eşit parçaya kesip her bir parçaya açılmayacak şekilde kürdan batırıyoruz.
(Eğer küçük sosislerden kullanacaksanız 2 tane yanyana kullanabilirsiniz.)

Bol yağda yufkalar sararana kadar kızartırıyoruz.

(Kürdanlar çocuklar için biraz tehlikeli oldukları için sizin eşliğinizde yemelerinde fayda var.)

17 Ocak 2012 Salı

Misler gibi Çığ börek.






Hamuru icin;
Yarım kilo un
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar su

Un ile kabartma tozu karıştırıldıktan sonra az az su eklenerek çok yumuşak olmayacak bir hamur elde edilir. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır.dinlendirilirken iç malzeme hazırlanır.
300gr kiyma, 1adet soğan (rende olacak), tuz, karabiber, biraz siviyag ve yarım çay bardağı su karıştırılır.özelliği iç malzemesinin biraz cıvık olmasında...

Küçük bezelerimizi tek tek unla açıp içlerine malzemelerimizi ekleyip kenarlarını çatal yardımı ile sıkıca kapatıp, bol  yağda iki yüzünüde kızartıyoruz.

Yanına ayran ile harika olduğunu söylememe gerek var mı?

16 Ocak 2012 Pazartesi

Yer Elması Salatası

Güneşli ve soğuk bir pazartesi sabahı karşıladı bizi, öğleden sonra kar gelir mi bilmiyorum ama ben bugünü sıcacık evimde oğlumla beraber geçireceğim...

Şimdi gelelim vereceğim tarife, ben oldum olası çok severim yer elmasını, İlk gördüğüm pazar tezgahından satın alırım, hem meyva olarak tüketirim, hem sebze çorbalarıma koyarım,eytinyağlı yaparım, yeşil salatalarda turp gibi kullanırım, hemde buharda haşlayıp garnitür olarak kullanırım.
Bu tarifte Sofra dergisinde gördüğüm biraz ilave yaptığım sofrada şık durun bir tarif.
Unutmayın bayanlar Yer elması aynı zaman doğal müshil olarakta kullanılıyor, aynı zaman müthiş tok tutuyor ve bu yüzden diyetlerde baş taçı....


Buharda Sebzeler

1 adet havuç
1 adet siyah havuç ( şalgam)
4 adet yer elması
3 adet kornişon turşu
5 adet yeşil zeytin
2 dal yeşil soğan
bir tutam maydanoz
tuz
zeytinyağ
yarım limon

Küp küp doğradığımız yerelması, şalgam ve havucu buharda çok yumuşatmadan diriliklerini korusunlar haşlıyoruz.

Turşu, zeytin, soğan ve maydanozu doğrayıp haşladığımız sebzelerle karıştırıyoruz. Üzerine hazırladığımız zeytinyağ, tuz ve limon karışımını döküyoruz.

Afiyet olsun...



14 Ocak 2012 Cumartesi

Organik bal

Bugünlerde organik Yada gercek bal bulmak ne mümkün değil mı? Ama organik pazarda doğadan hersey mutfağınıza taşınıyor.

13 Ocak 2012 Cuma

Boza keyfi

Kayınvalidemin yaptıgı harika boza...vefa mı oda ne?

Geçmiş Bir Yılbaşı sofrası...

Her yılbaşı olduğu gibi, bu yılda bizim evde toplandı bütün aile, hem eşimin doğum günü hemde yılbaşı yemeği yiyiyoruz. Sıcacık ekmeğimiz, zeytinyağlılarımız, çocuklar için misket köfteler, yufkalı sosisler kapış kapış yendi diyebilirim. Sofrada gördüğünüz hiç birşey mutfağa geri gitmedi :) Bu duygu harika!!! itiraf etmeliyim...



   Hazır ekmek unundan yaptığım bir ekmek ama isterseniz, size daha sonra harika bir ekmek tarifi      verebilirim.
 Baklalar yazdan derindondurucumdan...250 gr iç baklayı ayıkladıktan sonra bol zeytinyağında yarım incecik doğranmış kurusoğan kavrulur.Üzerine baklalar eklenip 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ekleyin.Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip.kapağını kapatmadan suyunu çekene kadar pişirin.


  
Bakla filizli Mevsim salatası

 Çocukların favorisiiii
Yufkaya sarılı sosisler.....


Yazdan hazırladığı turşular... Tadları harika!!!